Amin en Obote

In januari 1971 kwam Idi Amin door een staatsgreep aan de macht. Amin dreef het land naar de afgrond. Hij zette alle Aziaten het land uit waardoor de economie nog verder ineen stortte. In 1979 verdween Amin van het strijdtoneel.

Obote kwam terug, deze keer als president. Geweld en corruptie vierden hoogtij. De mensenrechten werden op grote schaal geschonden. Toch wist Obote veel buitenlandse hulp te vergaren bijvoorbeeld van het IMF en de wereldbank. Die hulp bracht Oeganda niet tot ontwikkeling en economische vooruitgang bleef uit. Ontevredenheid van de bevolking en het leger leidde tot een nieuwe staatsgreep.

In juli 1985 was Okello de nieuwe president. Deze nodigde andere partijen uit voor vredesonderhandelingen. Op 17 december werd een akkoord gesloten waarin Okello en Museveni besloten de macht te zullen delen. Maar het vredesakkoord werd niet uitgevoerd. De NRA (de partij van Museveni) zag de overwinning binnen handbereik en wilde die niet meer uit handen geven.

Januari 1986 werd Okello verjaagd en Museveni president. Museveni werd president van een geruïneerd land. Men schatte dat er door geweld 800.000 doden waren gevallen sinds Amins staatsgreep van 1971. De economie lag in puin en de infrastructuur was vernield. Het duurde twee maanden voordat Museveni het grootste deel van het land onder controle had.

Staat u achter onze visie?

LID WORDEN?

U kunt lid worden door € 10,- te storten op banknummer NL31ABNA 055 35 56 983 van Kwataniza te Amsterdam. […]

Lees meer

Wordt Lid of Donateur.

DONATEUR WORDEN?

Alles wat u meer overmaakt dan € 10,- gaat direct naar de projecten in Oeganda. U kunt uiteraard ook doneren […]

Lees meer